24 hores a Sant Jaume d'Enveja
06 hores - bon dia Delta
L’aventura de descobrir el Delta comença a Sant Jaume d’Enveja on segur haureu trobat l’allotjament adequat i un bon restaurant per sopar la nit de l’arribada. Convé matinar per viure una gran experiència. Amb les primeres llums del dia cal agafar la carretera cap a la gola de Migjorn on us espera una magnífica sortida de sol des de la platja. Llums màgiques que pinten el mar i el sol i ofereixen un espectacle únic. Un silenci trencat només pel vol i els crits de les aus.
08 hores - voltant per la gola de Migjorn
Un cop a Migjorn i quan el sol ja comença estar alt és el moment de fer un tomb per la platja. Cal pujar al Mirador de Migjorn per observar un entorn natural magnífic i després es pot anar fins a la Finca del Violí on hi trobareu diverses llacunes, una zona d’aiguamolls, camins per recórrer la zona, un mirador, un observatori ornitològic i itineraris dissenyats per gaudir de les aus i del paisatge.
11 hores - esmorzar de forquilla
Segur que heu fet gana. Moment de l’esmorzar, per molts un dels millors àpats del dia. Una bona opció es tornar cap a Sant Jaume i fer un bon esmorzar de forquilla en qualsevol dels establiments de restauració del municipi. Baldanes, anguiles en suc, una bona truita de gambes… un tast de cuina deltaica.
12 hores - la ruta 10 en bici
El Delta de l’Ebre és un territori ideal per recórrer en bicicleta i després de l’esmorzar convé fer una mica d’exercici. Podem seguir la Ruta 10 que proposa el Parc Natural i començar a pedalar cap Els Muntells passant per la vora dels camps d’arròs i anar cap a la platja i la llacuna de la Platjola. Pel camí podrem contemplar nombroses aus.
Des de la Platjola es pot arribar per la vora de la mar fins el Serrallo i gaudir d’aquestes immenses i desertes platges deltaiques. Hora de començar a pensar en el dinar, una opció, ja que esteu a prop d’Els Muntells, es quedar-vos-hi i tastar un bon arròs. L’altra possibilitat es seguir fins a Sant Jaume i triar un dels nombrosos restaurants del poble on trobareu els plats més representatius de la gastronomia del delta.
16 hores - passeig pel Passeig
La tarda és per passejar. Tota la ribera del riu es pot recórrer per un sender senyalitzat que ofereix unes vistes precioses del riu i del pont Lo Passador. Riu amunt s’arriba al poble de Balada; riu avall es passa per l’Arrossar Interactiu (no us perdeu l’experiència de trepitjar fang entre les espigues d’arròs), pel bosquet de ribera i pel Mas Illa de Riu, un edifici esplèndid de principis de segle XX avui convertit en allotjament rural.
18 hores - barraques, pastissets i sopar
Una jornada a Sant Jaume ha d’incloure la visita al Centre d’Interpretació de les Barraques i a la barraca museïtzada que hi ha allà mateix. Les barraques són les contruccions típiques del Delta, fetes amb els materials naturals que els pagesos tenien a mà, palla, fang i borró. La visita al Centre és la millor manera de conèixer com es vivia en aquestes terres fa més de cent anys i saber una mica més de la història de Sant Jaume.
Comença a fosquejar i s’ha d’anar buscant un lloc per anar a sopar. Abans però podeu fer un volt pel carrer Major, amb l’esglèsia flanquejada per dues esveltes palmeres i pel “Xalet” un bonic edifici d’estil colonial. Podeu comprar productes típics del Delta, pastissets, cócs, baldanes, arròs… a les botigues del poble i tot caminant arribar fins Lo Passador per contemplar com el sol es pon darrera de les muntanyes. I, ara sí, un bon sopar.