Vine a coneixe'ns

El poble s’estén per la vora del riu Ebre. Tant si s’hi arriba des d’Amposta o des del pont Lo Passador, el carrer Major el travessa de part a part. Avui aquesta via és l’eix principal de la població, on s’apleguen la majoria de botigues i restaurants. És el carrer de l’església, on per festes hi passen les pubilles, la banda i els bous, les processons per Setmana Santa, les carrosses per Carnestoltes… Sant Jaume té prop de 3.600 habitants, entre els seus edificis més destacables hi trobem «Lo Xalet», al bell mig del poble; i altres construccions d’arquitectura tradicional que conserven alguns dels elements rurals com els pous, les cisternes i els forns de llenya.
Lo Xalet Sant Jaume d'Enveja
Bona part del poble està tocant el riu que té en el Passeig Fluvial un privilegiat lloc d’esbarjo. Des de l’embarcador, les barques del club de rem solquen les aigües de l’Ebre. Aquest indret s’ha convertit en lloc de trobada i d’esport i també de festa quan al setembre se celebra el Som Riu que commemora la inauguració de Lo Passador l’any 2010. A més és l’escenari de dues de les celebracions més importants del Delta, les festes de la Plantada i de la Sega.
Passeig Fluvial turisme Delta de l'Ebre
A Sant Jaume hi ha una activa vida cultural i social i diverses entitats esportives. Les festes també són una part important del poble. Al juliol, per Sant Jaume, la Festa Major, però n’hi ha moltes més, la de la Segregació, la de la Plantada, Somriu…
L'esglèsia Sant Jaume d'Enveja

Què més cal saber de Sant Jaume

Barraca Delta de l'Ebre

Centre d'Interpretació de Barraques

Per saber com eren les cases de pagès al Delta de l’Ebre fa més de cinquanta anys, cal visitar aquest centre on s’explica l’arquitectura popular d’aquest territori, com es construïen les barraques, els materials que es feien servir, els diferents usos que tenien… i com s’han recuperat els darrers anys. No et perdis aquest recorregut històric i cultural que mostra com era i com és el delta.

Passeig Fluvial

Passeig Fluvial

La riba del riu és un dels llocs més agradables de Sant Jaume. El sender que va des d’Amposta fins a la desembocadura és ideal per recórrer a peu o en bicicleta. Des de l’embarcador de Sant Jaume, al costat del pont Lo Passador, a dreta i esquerra, podeu passejar entre boscos de ribera, aturant-vos en àrees habilitades i gaudint de la companyia del riu.

Lo Passador

Lo Passador

El pont ja s’ha convertit en emblema i en una infraestructura absolutament integrada en la vida del Delta. És més, passejar-hi quan cau la tarda; admirar les postes de sol des del seu punt més alt; fer un volt per Deltebre, el poble veí… ja forma part de la vida quotidiana dels habitants del Delta. I és una bona recomanació pels visitants.

Pastissets

Botigues i serveis

Al poble s’hi pot comprar de tot: hortalisses, verdures, dolços tradicionals, arròs i altres productes autòctons. També hi ha una destacada oferta gastronòmica i podeu provar l’excel·lent cuina del delta en els diversos restaurants del municipi. D’altra banda, hi trobareu farmàcia i serveis mèdics, perruqueries i botigues de tota mena per cobrir qualsevol necessitat. I el divendres és el dia del mercat setmanal.  

Arrossar Delta de l'Ebre

Els voltants

El territori de Sant Jaume és bàsicament rural i l’activitat principal és l’arròs, tot i que s’hi poden trobar horts, camps d’oliveres i arbres fruiters en abundància. El passeig pels voltants del poble mostra grans extensions d’arrossars que defineixen el paisatge segons les estacions de l’any i determinen les activitats del municipi. Si voleu saber més coses del cultiu de l’arròs, us convidem a participar a la festa de la Plantada que se celebra cada mes de juny i la de la Sega que té lloc el mes de setembre.

©J.Albacar

Una mica d'història

Sant Jaume va ser territori de Tortosa, com ho era tot el Delta de l’Ebre, fins l’any 1978, que es va aconseguir la segregació. Aquest fet se celebra cada any per Sant Joan amb balls i bous. Dins del terme municipal de Sant Jaume hi havia l’antic port de Tortosa anomenat Port Fangós que va quedar inutilitzat a mitjans del segle XIV a causa del fang que s’hi va acumular i el va fer impracticable.