Processons i mones

Arriba Setmana Santa, temps de processons. A Sant Jaume aquests dies se celebren amb especial devoció: la processó nocturna de Divendres Sant reuneix un gran nombre de persones que com a espectadors o activament participen i acompanyen la imatge de Jesús pel carrer de la vila amb llum d’espelmes i un gran silenci. L’altre moment culminant de Setmana Santa a Sant Jaume és l’anomenat «Encuentro», quan el Diumenge de Ressurrecció, les imatges de la Verge i de Jesús surten de l’esglèsia i cadascú emprèn un camí per a trobar-se a la cruïlla de les Quatre Carreteres, tota la processó va acompañada del eixordidors sons de les escopetes que celebren aquest encontre.

Abadejo de Setmana Santa

Aquests dies la gastronomia pren importància i a les cases s’elaboren plats tradicionals com ara «l’abadejo amb ous, carxofes i cargols», amb tantes varietats com cuineres hi ha a Sant Jaume i que s’acostuma a menjar el Divendres Sant.

Els dies previs a Pasqua, els forns del poble ja estan a plè rendiment fent uns dels dolços més apreciats i tradicionals de les Terres de l’Ebre: les mones. Fetes amb pasta de briox i amb ous encastats, es poden farcir o no de cabell, massapà, fruits secs o xocolata. Diu la tradició que el nombre d’ous depèn de l’edat del xiquet i que quan aquest pren la comunió els padrins deixen de regalar-li. Però els temps canvien i avui les mones són de dos, tres o quatre ous, i se’n regalen a totes les edats. Els «reganyats», una versió de la mona sense ous i ben farcits i els pans de mona, panets de pasta de brioix, són dues altres especialitats d’aquests dies.