Entre boscos de ribera, a Sant Jaume d’Enveja

Camí de Sirga

A peu o amb bicicleta, aquest itinerari d’aproximadament d’uns 4,5 quilòmetres entre Balada i Sant Jaume d’Enveja ens convida a descobrir la vida al riu entre boscos de ribera.

El punt de partida de la ruta és el poble de Balada, el més petit del territori, allí hi trobarem l’arbre monumental el Baladre, el qual és el de més alçària de tota Catalunya. Continuarem fins a la vora del riu Ebre on està la via verda coneguda com l’antic Camí de Sirga que ve d’Amposta i arriba fins a Migjorn.

Lo Baladre

Ens dirigirem en direcció Sant Jaume d’Enveja vorejant el riu, el camí és d’ombra, protegit per una barana de fusta, ple de matolls i arbres autòctons arribarem a l’Illa de Gràcia, és la segona més gran després de l’Illa de Buda, aquesta illa és de propietat privada. Seguim el recorregut que ens permet endinsar-nos en un bosc de ribera, format per xops, eucaliptus, àlbers, refugi perfecte per als animals més petits. Arribem a l’àrea de l’Anita, on es troba enfonsada la mítica embarcació de vapor que durant el segle XIX transportava viatgers i mercaderies del Delta fins a Tortosa tot un símbol de la vida del Delta de l’Ebre.

Camí de Sirga
Illa de gràcia
Camí de sirga
©J.Albacar

Caminem entre els arbres, gaudim de diferents miradors al riu, arribem a la descàrrega del canal de la de l’Ebre on ens espera un petit pont de fusta, on hi ha una meravellosa vista panoràmica del riu Ebre.

Camí de Sirga
Camí de Sirga
Riu Ebre

De seguida arribem al Pont “Lo Passador“, és el darrer pont sobre el riu Ebre abans de la desembocadura, es va inaugurar l’any 2010, uneix els pobles de Sant Jaume i Deltebre, abans el riu es creuava amb les barcasses o transbordadors, és tot un emblema d’aquest territori. Lo Passador compta amb dos carrils per a cotxes, un per cada sentit, un carril per a bicicletes i una zona de descans al llarg dels seus 250 metres de longitud.

Pel Passeig Fluvial continuarem fins a arribar a l’arrossar interactiu, En un indret molt bonic a prop del poble es va habilitar un arrossar de dimensions reduïdes en el qual es pot entrar a través d’una passarel·la de fusta. D’aquesta manera també es pot contemplar els canvis de color i aspecte que té l’arròs durant tot el seu cicle, de la plantada a la sega.

El punt final podem visitar el Centre d’Interpretació de les Barraques, un petit museu mostra una exposició sobre la vida, el treball i l’habitatge dels primers pobladors del Delta. Allí hi trobareu una barraca construïda de la manera tradicional on podreu reviure la història i conèixer de primera mà com eren les barraques, els mobles, els estris i els costums.

Centre Interpretació Barraques

Aquesta ruta està plantejada com un recorregut lineal, d’anada i tornada. En definitiva, es tracta d’una ruta senzilla però amb moltes variants i atractius, que permetran conèixer una part de la nostra naturalesa i història popular en poques hores.