Passeig Fluvial, l'antic camí de sirga

Un dels passejos més agradables que es poden fer des de Sant Jaume és sens dubte el que recorre la vora del riu fins a la desembocadura. Són gairebé trenta kilómetres -des d’Amposta a la desembocadura- de sender amb zones de boscos de ribera i canyissars que es poden recòrrer bé a peu o en bicicleta. Des de Sant Jaume podeu optar per anar riu amunt cap a Balada i Amposta, o seguir el curs de l’aigua cap a l’Illa de Buda. Totes dues direccions són recomanables. Hi trobareu panells que us informaran del tipus de vegetació que us envolta i de les aus que hi habiten.

El recorregut pel Passeig Fluvial és una experiència molt agradable que a més de ajudar-te a conèixer el territori, et permet gaudir-ne.

La riba del riu ha tingut un paper determinant en la vida del Delta, antic camí per on els sirgadors feien anar riu amunt llaguts carregats de mercaderies, en especial de sacs d’arròs, amb la força dels seus braços o bé estirats per animals. El camí de sirga va deixar de ser operatiu a principis del segle XX, quan el transport es va a començar a fer en tren o per carretera.

Avui, recòrrer aquest sender ens ajuda a rememorar la dura feina d’aquells sirgadors.

L’excursió pel Passeig Fluvial també és una bona forma de conèixer el periple de les petites angules quan arriben al Delta. L’anomenada Ruta de l’Angula permet contemplar en el tram final de l’Ebre, l’escenari de l’extraordinària gesta d’aquesta espècie que desova al mar dels Sargassos i que les seves cries recorren prop de 4.000 kilòmetres fins arribar a Europa. El seu gran repte és fer-se adultes a les aigües dolces i salobres de les desembocadures dels grans rius com ara l’Ebre.

Cap a Balada

Des de Lo Passador, si agafem el Passeig Fluvial cap a l’esquerra ens dirigim al petit nucli de població de Balada situat a 2,9 kilòmetres de Sant Jaume. El camí és d’ombra, protegit per una barana de fusta, ple de matolls i arbres autòctons com els àlbers i els xops. A Balada hi trobem el baladre que per la seva grandària està catalogat com arbre monumental. Haurem passat per davant de l’illa de Gràcia. Uns nou kilòmetres més endavant hi trobarem Amposta, la capital de la comarca del Montsià, amb el seu espectacular pont penjant. Una visita que val la pena.

Passeig Fluvial turisme Delta de l'Ebre

Camí a l'Illa de Buda

La ruta fins a la desembocadura del riu també comença a Lo Passador i al llarg de 8,7 kilòmetres travessa els paisatges fluvials més representatius del Delta. El camí comença asfaltat fins que s’acaba el terme del poble. En aquest tram s’hi troben àrees de descans i petites passarel·les abocades al riu per pescar i també per contemplar com l’aigua tranquil·la flueix cap el mar, envoltats de calma total. L’itinerari consta de panells on s’informa de les aus que anirem veient i de la vegetació de la zona, també ens indiquen el procés de formació d’aquesta terra. Les parades més destacades són el bosquet de la Comandanta, una de les poques formacions de bosc de ribera que es conserva en plenitud –des d’aquí es veu el Mas Illa de Riu, una bonica construcció pairal dedicada també a allotjament rural–, i el riu Migjorn, més endavant hi trobem la platja de Migjorn i el seu mirador, la llacuna de l’Alfacada i l’Illa de Buda.

Durada: tres hores d’anada i tornada.

Recomanacions especials: No oblideu agafar beguda i alguna cosa per menjar. No hi ha cap font pel camí, ni cap lloc per comprar menjar. A l’estiu, cal portar barret i protecció solar. Poseu-vos repel·lent contra els mosquits.